Криптовируси!

15 Януари 2016

Криптовирусите поразяват избирателно личните данни и файловете на потребителите. Докато се усетите всичките ви файлове се криптират (заключват) и стават напълно неизползваеми. Тези вируси се наричат RANSOMEWARE, т.е. искащи откуп.

Криптовируса се прихваща най-често от e-mail, флашка или от други заразени компютри свързани към вашия по мрежа. Мейлът най-често е със subject „фактура“, „протокол“ и т.н. със прикачен файл с подобно наименование, изглеждащ на външен вид като добре познатите документи съсздадени с Word, Excel, Adobe PDF и пр., което го прави изключително добре прикрит и доста от потребителите не биха се досетили, че всъщност отварят вирус. Единственото, по което може да разберете, че мейла съдържа вирус e съмнителното име на изпращача и разширението на самия файл - ”.exe”.


Как работи криптовируса? – на практика той заключва файловете с много сложна/почти неразбиваема парола. Понякога изменя имената на файловете на нещо от типа “123456-helpme@freespeechmail.org“, a понякога не променя имената на файловете, а само тяхното съдържание, което отново ги прави неизползваеми. На десктопа се появява съобщение, което гласи че сте поразени от вирус и всичките ви документи са криптирани плюс подробно описание на стъпките, който трябва да следвате за да получите парола. По-често е представен e-mail адрес, на който да попитате за цена и краен срок за декриптиране на вашите файлове. Разбира се, след заплащане на откупа няма гаранция, че документите ви ще бъдат декриптирани, дори по възможно е киберпрестъпниците да поискат допълнителна сума преди да ви отключат файловете и така да се получи един затворен цикъл.

Какво да правите ако се заразите с криптовирус:
1. Ако компютъра е свързан в мрежа с други компютри – моментално извадете мрежовия кабел/ спрете Wi-Fi.
2. Изключете компютъра / извадете батерията на лаптопа.
3. Не прибързвайте да плащате на киберпрестъпниците преди компютърът ви да бъде погледнат от специалист. Докарайте в сервиза на ТЕМПУС заразения компютър или само хард диск и оставете всичко в наши ръце.Назад